Op dit moment zijn er enorm veel discussies gaande over het certificeren van instrumenten bij kleuters. De kaders en eisen rondom certificering bij kleuters worden namelijk aangepast. Dit is ‘het beoordelingskader voor observatie- en registratie instrumenten voor groep 1-2 in het primair onderwijs.’
Er is nog veel onduidelijk, maar twee zaken staan vast:
- Een observatie of registratiemethode hoeft niet gecertificeerd te zijn
- Een school mag zelf uitmaken of ze werken met een gecertificeerd programma of niet.
Echt waar?!
Ja, als school behoor je de ontwikkeling van kinderen te volgen. Dit behoort tijdens de basisschool periode eenmaal te gebeuren volgens een erkend systeem. Als dit in groep 3 t/m 8 gebeurt (via Cito bijvoorbeeld) is het niet meer verplicht bij de groepen 1-2.
Niet meer toetsen
De vernieuwingen zijn ontstaan vanuit de nieuwe wetgeving waarin staat dat toetsen bij kleuters verboden wordt. Daarentegen wordt er wel van een aanbieder die gecertificeerd wil worden (dus ook van Inzichtelijk) verwacht dat zij aan bepaalde eisen voldoen die niet lijken te stroken met de vernieuwde wetgeving. Zo moeten er onderzoeken worden gedaan die geen recht doen aan de ontwikkeling van het jonge kind en moeten er bepaalde normeringen worden gehanteerd, die alsnog veel weg hebben van een toets. Wij en veel partijen met ons, vinden dit tegenstrijdig. Inzichtelijk neemt daarom, samen met bijvoorbeeld WSK, LBBO, SLO en andere aanbieders, actief deel aan deze discussie.
Samen geven we bijvoorbeeld feedback op de concept beoordelingskaders (bedacht en vormgegeven door de Commissie voor Toetsing en Examens (Het CvTE)), waarna er weer wijzigingen zijn en worden doorgevoerd.
Al met al staan de kaders voor de beoordeling nog steeds niet vast en weten we dus ook nog niet precies hoe het certificeringsproces zal verlopen en wat een certificering uiteindelijk inhoudt.
Onze insteek
Het doel van dit beoordelingskader zou het goed volgen van het jonge kind moeten zijn. Inzichtelijk geeft de ontwikkeling van jonge kinderen goed weer. We denken dat de kwaliteit van het huidige aanbod versterkt zal worden en scholen duidelijkheid zal geven, wanneer er een beoordelingskader komt t.a.v. de theoretisch onderbouwing, het hebben van een gedegen training- en implementatie aanbod en uitleg aan ouders. De onderwijsinspectie zou naar onze mening de instantie moeten zijn die hierop dient toe te zien.
Door onderwijsinspecteurs aan te stellen met een goede kennis van de ontwikkeling van jonge kinderen kan de kwaliteit van het volgen van het jonge kind gewaarborgd worden. Daar is een beoordelingskader zoals dat er nu ligt niet het juiste middel voor.
Het vervolg
We houden jullie op de hoogte van het vervolg!